UNUTRASNJA STAZA

Tekst  ove vrste ima za cilj da koristi svesno smisljenoj nameri i njegova vrednost postoji  samo kad je direktno iskustvo pisca  pretoceno u njegove reci, jer licni dozivljaj  je jedino sto covek moze potpuno da oseti. Spoj tradicionalnog i modernog pristupa, ima za cilj da ostvari sinteticko razumevanje duhovnog razvoja i da danasnjeg coveka uvede u to znanje unutrasnjeg preobrazaja  u njegovom (najrazvijenijem) izvornom obliku.

U mojim tekstovima koji nisu gotova jela, reci kriju osecajne ispovesti gde duhovna iskustva svedoce o teznjama srca.Neki citaoci  kazu da u mojim recima pronalaze snagu podsecanja osecajuci kako u njima odzvanjaju odjeci prohujalih zivotnih iskustava. Ipak,ja cu ostati pri tome da moje reci ,pravo govoreci, prilicno zagonetno  predstavljaju nesto nalik na putokaz koji  odvaja i vodi izvan utabanog zivotnog  puta, koji , na zalost, predstavlja neizbeznu sudbinu vecine.

Kad kazemo unutrasnja staza ovim izrazom oznacavamo spiritualnu praksu kao sto imenice u mislima zamenjuju stvari i bica. Iako pridevi nekada doprinose boljem razumevanju imenica uz koje stoje , ponekad  u mnogome otezavaju njihovo razumevanje.Tako je pridev “spiritualan”(duhovan) izgubio  svako zncenje usled suvisnog mesanja sa drugim superlativima.Imenica je, suprotno,sacuvala svoju snagu znacenja. Tako, unutrasnja Staza odrazava skup izuzetnih i nesvakidasnjih pojava koje predstavljaju osnovne vodjice samorealizacije.Kada se zakoraci unutrasnjom stazom, kad se probije prva ego prepreka, svest se ubrzo fokusira na istrazivanje neznanih delova coveka i nepoznatih vidova stvarnosti; ona se ne zadrzava vise na spoljasnjem i povrsnom koje ljudima predstavlja sferu zivljenja. To je pocetak budjenja, cepanja vela iza koga je jedna nepoznata stvarnost i prava istina o coveku.

Na unutrasnjoj stazi putokazi nisu lako vidljivi,medjutim osecanje koje izaziva kad krenete njom, izaziva neki nametljiv osecaj koji ukazuje da je bas to pravac u srediste sebe, u Sopstvo.

Na unutrasnju stazu ne ocekujte da cete uci drzeci u ruci svezanj kljuceva,kao sto bi to ucinio agent za kupo-prodaju nekretnina ,kada bi vas poveo u razgledanje.Takodje, ne ocekujte,da cete ako pokusate nasumice  uci na nju moci da pronadjete vredno duhovno blago. Umesto toga,  mozete se  dokopati samo kakve bizuterije ne primecujuci drago kamenje tamo gde jeste.

Uci kroz kapiju koja je za mnoge beznadezno zatvorena, moguce je tek kada dodje cas, za koji budite sigurni da je unapred odredjen. Taj cas obelezava trenutak pristanka da duhovno traganje odgovori na teznju tragaoca. U tom casu dolazi do sklada izmedju istrajnosti vaze teznje i ritma univerzuma.Kad se predje prag i stupi na unutrasnju Stazu,svako ce poci tamo kuda ga usmeravaju njegova predodredjenja i ozbiljnost njegove posvecenosti.

Mnogi nas znakovi cekaju kada krenemo stazom;pomocu njih vraticemo u duhovni zivot svoje usnulo bice. No,vecina spoljasnjih putokaza koji pokazuju pravac dolaska do unutrasnje staze,oznacavaju samo prilazne pravce. Mnoga dela koja se odnose na dolazak do unutrasnje Staze,opisuju prilazne puteve Stazi, sto moze da zbuni, jer se Staza moze doziveti tek posto se na nju stupi i savladaju iskusenja.

Kada citate one koji iznose svoja iskustva, zaista je istina da se mozemo sporazumeti  samo sa onim koji vec ima znanje i koji prenosi stvari na osnovu sopstvenog iskustva.Medjutim, verujem da je svako u svom traganju dosao do izvesnih otkrica koja drugi ne pominju. Svako ko je primenio u praksi svoj spiritualni razvoj za razliku od spiritualnih teoreticara, shvata da raznovrsnost spiritualnih puteva ka saznanju postoji zato sto se ljudi koriste razlicitim sredstvima  da bi dosli do istog cilja.  Saznanje se ne da izdvojiti od nacina kojima se do njega doslo. U svakom slucaju, kada krenete sa praksom na unutrasnjoj stazi vasa iskustva bice razlicita od vecine onoga sto ste procitali ili culi. Takodje uzmimo u obzir da vreme u kome zivimo  razlikuje se  od proslosti, sa razvojem ljudske rase, iste istine izrazavaju se na drugacije,posebne nacine. Tako da u ovom vremenu, dolazi do novog duhovnog izrazaja  prilagodjenog danasnjim uslovima savremenog coveka.

Otkrivanje unutrasnje staze,izaziva u coveku zanos otkrica i nelagodu, jer bi hteo sa sigurnoscu da ide  njom, medjutim, samo otkrice staze na samom njenom pocetku jos uvek se mesa  sa nizim dozivljajima iz spoljasnjeg sveta koje slatkorecive varke i lazna podrazavanja mogu da izazovu.Ali, ako je tragalac spreman,  intuitivno pravi razliku izmedju laznog i pravog, i to je njegova kljucna osobina.Takav pojedinac zna  da na unutrasnjoj stazi postoji zatvorena kapija  koja vodi duhovnom blagu i ona druga kapija iza koje nema nista  i do koje dovode samozavaravanja i osecajna neuravnotezenost nastali pod teretom uslovljenih vlastitih navika  koje neopreznom tragaocu mogu da zavaraju budnost i odvedu ga u jos vecu iluziju. I posto to govorim iz licnog iskustva, treba korak po korak,proveravati sopstveno napredovanje i suocavati zatim svoje spoznaje  sa mudroscu zivljenja.

Nasi koraci na unutrasnjj stazi lice na saznanja iz kojih se gradi  iskustvo.Koracajuci stazom covek sam sebe posmatra, postaje svedokom koji  kao da gleda u nekog drugog. Covek mora da se nauci da se prepozna u razlicitosti sebe, svog unutrasnjeg ja  od svoga spoljasnjeg  ja. Da bi se JA spojilo  sa SOBOM potrebni su spiritualna zrelost i napor  samospoznaje. Jer, na stazi um zalazi u niz uznemirujucih misonih tokova i pitanja pokusavajuci od logike te verne sluskinje da dodje do odgovora.Unutrasnja staza je kao ogledalo pred kojim se pitamo o pravoj prirodi stvarnosti. Ta zagledanost u sebe  vodi nas u srediste, u najdublje jezgro naseg bica, do mesta u kojem nasa licnost se rastvara u tajni vlastite sadrzine,ulazeci tako u dimenziju cija svojstva I osobenosti su suprotna svojstvima i osobenostima opipljivog sveta.

Kad prekoracimo prag , iza prijatnosti,radoznalosti, svih uzbudjenja koja nam pruzaju ezotericne price,iza zelje da se razonodimo i potrebe da makar privremeno zaboravimo svet u kome smo zarobljeni,iza osecanja prijatnosti ili cak mozda  strahova, pravi cilj unutrasnje staze je istrazivanje i saznanje o sveopstoj stvarnosti koja je u neraskidivoj vezi sa nasim istinskim ja.

Da bi se prodrlo do izvora tajne koju svako od nas  predstavlja,  trebamo pronaci nevidljivu, unutrasnju  Stazu. Da bi  dosli do nje moramo prestati da  prihvatamo  nesto sto je obmana za istinu i potraziti put koji vodi do naseg pravog ja.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s