Konekcija

Ima onih koji kazu da je spiritualno Probudjenje posledica  spoznaje koja nastaje  kad se izadje iz neznanja i da su zato reinkarnacije  spiritualni proces  koji nastaje  kao posledica  neznanja, nastalog iz nemoci da se sagleda vlastito pravo ja/Sopstvo(Atman).

Da bi doslo do duhovne probudjenosti, mora doci do saznanja Ko sam Ja? Da bi osoba dosla do tog saznanja potrebno je da prvo dostigne stanje duhovne zrelosti jer bez toga nema  nikakvog probudjenja.

Malo ko to shvata, ali do duhovne zrelosti dolazi se stazom silaska u vlastiti mrak  koji moze osvetliti jedino unutrasnja vatra posvecenog tragaoca. Spustanje u vlastitu tamu deluju tako sto budi tragove  slutnji povezanih sa dogadjanjima u proslom ili proslim zivotima, koji su analogni nasim delatnostima  koje izazivaju aktuelne dogadjaje i   spiritualna interesovanja u sadasnjoj inkarnaciji.

Tri stadijuma spiritualno alhemijskog procesa: nigredo, albedo i rubedo predstavljaju etape  dolaska do unutrasnjeg sredista u coveku koje je sediste Bica,.  U  Indiji  posveceni su ga (Atman) prikazali  simbolom  lotosa ,srednejvekovni misticari  otkrili su njegov symbol u rosi mistici. Bilo kako bilo,izmedju spoljasnjeg ja i unutrasnjeg ja nema svesnih aktivnosti, potrebna je poveznica koja ce povezati  svakodnevu svest sa dubinama bica. Poveznica moze biti,  pisanje duhovnog dnevnika, introspekcija,susret sa nekom posebnom osobom. Sa ovim indirektnim nacinima, ulazimo u nepoznatu dimenziju svoje stvarnosti

U tom mraku nepoznatog  izmedju coveka i njegovog istinskog bica  postoje iskustva natalozena proslim zivotima  koja cekaju da se stupi u svesniju vezu sa njima. Medjutim, ta iskustva nikakvom silom osim  posvecenim putem napredovanja  ne mogu  biti odgonetnuta.Svaki drugi nacin upucivanja u srediste sebe izazvao bi psihicku katastrofu.

U trenutku kad dodje do osvescivanja istinskog ja,Budjenje moze da bude direktno, snazno,uzviseno. Onaj ko je sebe probudio, u takvoj osobi nastaje  spoznaja koja izaziva spustanje moci (shaktipat) i dovodi do direktnog iskustva istine. Takva spoznaja nastaje sama, nezavisno od bilo kakvog dotadasnjeg znanja i prakse.

Neke stvari na stazi spiritualnog razvoja potrebno je prosto prihvatiti bez pokusaja razumevanja da bi smo ih iskoristili za svoj razvoj.  Samo razumevanje, uvid, doci ce samo po sebi kad budemo spremni za njega.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s