Svesnost postojanja

U sadasnjoj fazi evolucije ,moderno doba prevazislo je stare duhovne puteve i savremen covek treba da potrazi nove puteve koji vode direktnom iskustvu istine.Bezvremena mudrost ne govori vise starim nacinima prenosa vec se izrazava kroz one pojedince u kojima dominira nasalomljiva teznja da postanu slobodna bica.
Biti slobodan je potreba koja ima svoj koren u nesvesnom sa kojim se covek moze povezati pazljivo samospoznajom, odnosno davanjem na vaznosti onome sto se naziva rad na sebi.Uticaj samospoznaje uzrokuje sirenje granica sto dovodi do specificne promene svesti kao preduslova za integraciju licnosti koja je neophodan uslov za sjedinjavanje sa kosmickom svescu. Covek ma koliko bio drustvena jedinka , u svojoj sustini kao duhovno bice , ima svoj jedinstven Put,koji je samo njegov, i koji je cak i karmicki odredjen. Ukoliko pojedinac zbog nagonskih sila kojima je povezan sa svojim okruzenjem ne pronadje taj Put ili skrene sa njega, neminovno za posledicu ce imati sukobavljavanje sa samim sobom ili sa drugima.
Mnogi ljudi svoju duhovnu prazninu teze da ispune interesom za spiritualne sisteme i tako vrlo lako postaju plen agresivne duhovnosti koju sprovode oni koji uzrok svih ljudskih problema vide u svemu spoljasnjem.Koliko izbegavanje duhovnog tragaoca da se suoci sa Istinom moze biti pogubno mozemo jasno videti u susretu sa vecinom takozvanih spiritualnih prakticara koji su postali neuroticari izbegavajuci da savladjuju svoje vlastite barijere i tako sve dublje zarobljavaju sebe od strane svoga laznog “ja”. Samo kroz probijanje vlastitih prepreka i savladjivanjem unutrasnjih otpora omogucice coveku da se priblizi svom Istinskom Bicu. I to priblizavanje upravo je proporcionalno prosirenju svesti pojedinca. Ovo suocavanje je Put do otkrivanja i izvrsavanja svoje istinske Volje.To je Put koji covekovu svest dovodi , pre li kasnije , do kosmicke svesti.
Vrednost naseg postojanja zavisi od nase svete obaveze da budemo ono sto stvarno jesmo
Biti bilo sta drugo je cisto ropstvo.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s