Ili jesi ili nisi…

Vecina tragaoca na duhovnoj Stazi  nisu svesni postojanja  kosmickog zakona poznatog upucenima od koga nema izuzetka, koji glasi ovako: Dok nismo znali, moze nam biti oprosteno.Ali, jednom kad  krenemo putem samospoznaje i razumemo ono sto je neophodno potrebno da ucinimo sa svojim zivotom ako  odustanemo  i odreknemo se istine o sebi  u korist Ega, njegovih lazi i iluzija onda moc probudjenosti  postaje uzrokom  jos veceg ropstva.

Kad udjemo u svoju iluziju ono sto pronalazimo u njoj je praznina. Ona gleda kroz oci istine u svaku nasu laz, svaki nas strah, svako nase pretvaranje… i kome je stalo da se sa sobom sjedini u Jedno mora proci kroz prazninu. Ona je izvan prostora i vremena i od prirode njenog nistavila Ego bezi  u iluzornu , privremenu   materijalnu sigurnost jer u njoj jedino moze uzivati u svojoj laznosti. Covek koji udje  i prodje kroz iskustvo suocavanja sa prazninom , i pored svih svojih kolebanja, slabosti i nesavrsenosti   pronaci ce na izlazu svoje istinsko Ja koje prevazilazi svaki osecaj  i dozivljaj iluzorne sigurnosti. Taj prolazak, to iskustvo spoznaje Sopstva otvara kapiju evolucije svesti  kroz koju vodi  izlazak iz zarobljavajuce ljudske egzistencije.

Sve se u zivotu vrti oko izbora. Kad resavas raznorazne stvari sve je to pitanje izbora.  Sami biramo kako cemo reagovati na situacije. Sami biramo kako ce drugi uticati na nas zivot. Sami biramo dobru ili losu odluku. Nas licni izbor je kako cemo proziveti svoj zivot.Zato je i kljuc od covekove slobode  nacinjen od njegovog izbora.

Svako ima izbor: Vratiti se sebi ili bezati od sebe. Jedina stvar koja je samo tvoja – koju niko osim tebe ne moze kontrolisati – je tvoja svesnost, tvoj stav prema vlastitom postojanju. I ako siris  svoja ogranicenja, sve u zivotu  ima svoj smisao.

Pred svakim covekom je neophodnost izbora …odluciti se, ne toliko odabrati koliko odbaciti ono sto smo izbegavali da  ucinimo do sada . Zato, uvek cemo duboko zaliti za onim cega smo se odrekli, nego sto cemo uzivati u onom sto smo odabrali.  Ako cemo iskreno, moc suocavanja sa sobom i jeste to: nametnuti nam izbor koji inace ne bi napravili vec bi nastavili ici linijom manjeg otpora.   Svako od nas ima izbora. Da uradi ili da ne uradi. Da bude ili da ne bude. Da bude sve ili da bude manje, ili ništa.

Postoji mnogo laznih i nekompetentnih  Ucitelja, ali je mnogo vise onih polovicnih i egoisticnih osoba koje se lazno predstavljaju za Ucenika. Ko dodje do spiritualnog Puta, prihvati ga I krene a onda u jednom trenutku iskusenja kroz koje prolazi  skrene sa Puta,   dovesce sebe  samo do jedne posledice a to je-padanje u ambis Ega i patnju koje takvo iskustvo donosi. Ko se lazno predstavi  za iskrenog tragaoca, to je njegov greh. U ovome materijalnom svetu ponekad se desi da se ljudi izvuku i prodju nekaznjeno za losa dela koja su ucinili. Ali u spiritualnom univerzumu, karmicki zakon neumitno deluje, u njemu nema izbegavanja suocavanja sa posledicama svoga izbora.

Ona osoba koja stupi na spiritualni Put  preuzela je  odgovornost za svoja dela, i cini veliki karmicki prekrsaj ako u odredjenom   trenutku odbije da to ucini. Svako ko je stupio na  Put samooslobodjenja prolazio je kroz razdoblje ustezanja i kolebanja, jer  je prolazio kroz osecanje straha od odgovornosti koji visi nivo svesti prema kome se  ide, zahteva. I stoga mnogi su odustali u trenutku kada su bili direktno stavljeni pred izbor i donosenje  odluke, suoceni  sa njihovom zreloscu i spremnoscu, a ipak da su potpuno bili iskreni prema sebi, znali bi da nema kuda da pobegnu jer je svako bekstvo samo zaobilazna staza do iste neminovnosti.

Svako odbijanje odgovornosti govori samo o onome ko zeli da postane sledbenik, o njegovoj spremnosti da ulozi napore, da se izlozi riziku novog i nepoznatog, jednom recju o necijoj spiritualnoj nezrelosti i nespremnosti.Ko god bi ili je tako dosao do mene dobio bi odgovor da se vrati tamo odakle je dosao jer ovaj Put nije za njega.

Ko ne razume  ove reci ili ih ne prihvata  neka  prestane da to sto je napisano ovde cita. Zivot je vredniji od procerdavanja  na ono sto ne razumemo ili nam ne odgovara.  Ali ako si jedan od onih koji razumeju  da izgubiti sebe,-onakvog  kakvog su te naucili da jesi- je tajna povratka samome sebi, Ti si sigurno blagoslovena dusa,koja zna da zavrsetak starog zivota uvek oznacava pocetak novog zivota na Putu  ostvarenja Bozanske Svesti.

Ove reci su ispisane  za one koji nisu srecni sa svojim zivotom, koji ne uzivaju u svojim lazima I slabostima i kojima je stalo do ekspanzije svesti ,samooslobodjenja i do samih sebe vise od svega sto se nudi u ovom kratkotrajnom ljudskom postojanju. Data nam je slobodna volja i na nama samima je sta ce svako od nas uciniti od svog  prolaznog postojanja  u ovome zivotu . Ovo sto sam napisao moze da posluzi kao opomena da ne podcenjujemo sebe,jer je to na spiritualnom Putu veliki greh. Ko se oglusi o ovo ima naivna ocekivanja, pogresne predstave i duboke zablude  o odluci da stupi na spiritualni Put.

Ici  Putem koji vodi do istinske slobode je privilegija malobrojnih, za koju se sami morate izboriti. Borite se da pronadjete svoj sopstveni Put, onaj kome ste pripadali kroz sve  vase prosle zivote!  Ne odlazite najvazniju odluku u vasem zivotu jer sto duze se kolebate, manje su sanse da ga na vreme pronadjete. Nasa najveca prepreka  nisu losa dela ili pogresne aktivnosti koje smo pocinili u proslosti nego pasivnost,otpori i strahovi koje imamo u sadasnjosti.

Cini mi se da se sve ono sto sam hteo, a nisam mozda  u nekom trenutku rekao kad sam trebao, nalazi u ovim redovima… i bas ovako i nikako drugacije….

“Put je tesko naci a lako izgubiti…”

-Lao Ce

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s