Strah od predaje

 

Strah od samoce, smrti, ljubavi, sve ima aspekt straha od nistavila-iskonski strah od nepostojanja.Smrt koja je prisutna svakodnevno oko nas sugerise nam to ,nekad grublje nekad finije.kad umremo mi ne znamo sta je iza. Znamo samo da nije kao ovde. I znamo jos jednu stvar… a to je da nosimo  u sebi zaborav o sebi samom…Svest o sebi dovodi nas odmah do osecanja zaborava.To ima veze sa nasim postojanjem. Tako strah nije sustinski problem postojanja vec je u osnovi duhovni problem.

Kada dopremo do srzi svoga straha razotkriva nam se kako se kao ljudsko bice odnosimo prema sebi i svom postojanju. Postavlja se pitanje , ko je to “Ja” , ko zivi, koje sve ovo  sto oseca i dozivljava? Ko je ovo “Ja”, kojese plasi, koje kaze, ovo je “moje”.  Ko je to, ko ima svakakva ocekivanja, ko ima potrebu da poseduje? Ko je taj ko se plasi? To je nase lazno ja, Ego.

Oni od kojih sam bio poducavan,trenirali su me da razumem da je  ego iluzija, da je strah iluzija. Ukratko, Ego je taj koji strahovima drzi kontrolu nad nasom slobodom.  U svojim samospoznajnim iskustvima ako vas vodi  spiritualni majstor, necete dugo cekati  da dodjete do uvida da oboje, i ego i strah nisu stvarni. Kada se suocimo sa sobom , postajemo uplaseni, i  iz te reakcije dolazi do stvaranja Ego  otpora. Ali ako probijemo svoja ogranicenja, spoznacemo da strah koji smo imali nije realan, da je iluzija koju Ego stvara u nama.

Kad god se pogledate u ogledalu, ono sto vidite znajte da je to kako  Ego  funkcionise u iluziji. Mi u iluziji vidimo samo spoljasnje okolnosti, druga bica i objekte. Sve sto vidimo oko sebe ili osecamo je samo nasa projekcija ali iluzija ide  sve dublje.Zbog straha ulazimo u odnose izmedju svog Ega  i nekog drugog Ega. Nasi strahovi se zasnivaju na iluziji da je nasa odluka hocemo li ili ne nesto uraditi sa sobom i/ili sa drugim. Nebitno je o cemu se radi, da li su nasi motivi “nize” ili “vise”prirode, princip po kom Ego funkcionise je isti.

Sve se vrti oko jednog pitanja: hocemo li i dalje da smo u snu ili zelimo da se probudimo. Hocemo li  ziveti svoju iluziju ili stvarnost. Biti u snu je bajkovito  dok probuditi se znaci olupati se o svoje zablude i obmane, odreci se svih lazi  koje nam kreira nase lazno “Ja”. I zato Ego koristi strah kao svoje glavnu  moc kojom nas drzi na kratkoj uzici, strahovima nam usmerava nase odluke i pravac kretanaj. Ko hoce da se probudi neka zna  da to zahteva hrabrost, bezkompromisnu i nepokolebljivu odluku, svest o samome sebi …Svest koju Ego krije i drzi sto dalje od nas svim svojim snagama  i vrhunskom manipulacijom  kojom vas ubedjuje da verujete da ste vi u stvari Ego.  Tako  vas strahom od suocavanja sa sobom zapravo drzi u saci u ime zastite od  nepoznatog.  I sve dok vi verujete da ste Ego,tesko da cete moci iskoraciti i jedan korak izvan njegoce kontrole.  Zato, da bi smo se oslobodili ropstva u kome nas Ego drzi, potrebno je , da  osetimo patnju,otudjenost od svoga istinskog Bica,odvojenost od stvarnosti kojoj pripadamo svojom duhovnom prirodom.U suprotnom ako nam Ego kreira osecaj zadovoljstav i spunjenosti ovim zivotom niko od nas nema razloga da razmislja o sebi kao neemu sto ne pripada ovome svetu.  

Svi mi zivimo u svome strahu/strahovima, a to sto ili ko proizvodi nase strahove-sa tim se moramo suociti do srzi. Samo tako prestacemo da vidimo iluziju jer vise necemo gledati ocima naseg laznog “Ja”. Samo suocavanjem sa sobom, nestace svi strahovi, i Bozanska milost ce se spusti na nas. Kao ljubav majke prema svome nerodjenom detetu u njenoj utrobi tako i Velika Majka ,kada se otvorimo prema samom sebi brinuce o nama i kosmicke sile koje vladaju ovim svetom usmerice nas u pravcu naseg oslobodjenja.

Nistavilo je u nasoj svesti prisutno sve vreme i izaziva strah  u nama, nasoj licnoj egzistenciji u kojoj smo potpuno sami ali takav je put povratka. Biti, postati Slobodan znaci da nasa svesnost dozivljava postojanje kao kosmicki tok nasih iskustava koja se slivaju iz poznatog u nepoznato, u kosmicki Ambis, metafizicku prazninu. Ali to nije kraj i ne treba da nas brine kako da ostanemo pri zdravoj pameti a da se istovremeno pustimo da nas  duhovne sile povedu. Nas um i dalje ce funkcionisati na putu do totalnog oslobodjenja. Hteli ne hteli, dok smo u telesnom, ljudskom oblicju, moracemo se u svom prolasku kroz ovo postojanje  usmeravati i pomocu spoljasnjih iskustava i stvari koje ovde “postoje” u kontekstu znacenja i  vrednosti koje smo im dodelili zdravim razumom i iskustvom. U stvarnosti mi sve svoje odnose  dozivljavamo kao postojanje  ali ono sto je spolja razlikuje se od onog sto dozivljavamo iznutra, sto je u nama, sto je istina. I kad kazem povratak u Nistavilo, time samo zelim da opisem  “ispunjenost”, punocu u kojoj ne postoje stvari- koje su stvarne za Ego a zapravo su iluzija.

Dakle, svako za sebe treba da postavi pitanje sebi da li strah zaista postoji . Mi smo Nista, ali kao ljudska bica mora da postojimo kao nesto. Nasa sustina je velika praznina, i svest o tome je stanje u kome nase istinsko Bice je Sve i Nista. Kao ljudska bica mi moramo imati sadrzaj jer tako lazno “Ja” stvara , materijalizuje oko sebe svoje postojanje, da bude konkretno nesto, tj.Ego. Nase Sopstvo i nistavilo sa jedne strane i Ego i postojanje sa druge strane, su dve strane medalje.

 Mi smo stvoreni  ni-iz-cega a nesto smo sada sto hoda ovim svetom i strahuje u svom kratkom postojanju.  Kada pocnete da osecate slutnju da u suocavanju sa sobom nema cega da se plasite,da je svaki strah na putu ka samome sebi samo cuvar iluzija, doci ce uvid da je pobeda nad strahom,smrt laznog “Ja”, i da je ulazak u nepoznato, sudbonosni  iskorak u nistavilo, povratak izvoru.

Kad ostavimo nase strahove iza sebe dolazimo do iskustva  koje je poput dolaska do vazduha, udaha, nakon sto nas je nesto drzalo pod vodom  dok se skoro nismo udavili. Tada, kao u trenutku kad ponovo izronimo i  udahnemo vazduh  na povrsini, postajemo probudjeni, jer budjenje je osecanje  ciste radosti, kad osetite svojim Bicem  iskustvo da su vas strah (ovi) i vase lazno “Ja”  nestvarni.

Pocnite da se odvajate od svojih kompulsivnosti, posesivnosti i strahova… od  nepoznatog, od nistavila, od praznine.  Ego stvara iluziji da smo nesto (posebno)  a  mi to zdusno podrzavamo gomilajuci i posedujuci iluziju o sebi. Zato dozivite nistavilo, veliku prazninu  ovde i sada i prestacete da se bojite svoje tame, svojih mracnih dubina, jer sto dublje u sebe idete sve vise ce svetlost istine sijati u tami nepoznatog. Odvojite se od potrebe da kontrolisete svoj zivot, sebe i druge i mnoge iluzije srusice se kao kula od karata.

Sve sto treba je da se predate, i kada to ucinite, vasa predanost postace moc koja ce vas voditi dalje i dati ono sto vam je stvarno potrebno u ovome zivotu.  

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s