Najveca tajna 2

U odredjenom broju mejlova koja  sam primio nakon objave teme o najvecoj Tajni   kod nekih citalaca provlaci se pitanje  zasto sve ovo pisem a ne otkrivam nista konkretno. Ponovicu ,da nista nikad nije uradjeno bez smisla, ako pratimo bilo koje duhovne tragove,uvidecemo da svaka, prica i svako delo imaju svoje dve strane,jednu spoljasnju i onu drugu,  unutrasnju, koja se intuitivno otkriva. Kroz svoj duhovni put  uvek tezim otkrivanju i sagledavanju univerzalne i jedinstvene Tradicije koja  prethodi i ishodisno nadvisuje sve naknadne puteve metafizickih ostvarenja coveka. 

Mozda cu  biti najblize istini ako kazem, po najsazetijem odredjenju, da sebe dozivljavam kao kosmickog putnika  vertikalne Staze i alhemijskog preobrazavanja svog  Bica koji ide ka ostvarenju “Univerzalne slobode”, odnosno,  ka onom vrhuncu koji daleko-istocna tradicija oznacava sintagmom Zhenren (Istinski covek). Moje pisanje  u mnogome zavisi od “nacina citanja” . U njemu se pre svega krije , jedno misteriozno ezotericno iskustvo koje nije moguce posredno  iskazati. To u citaocu moze da proizvode efekat jednog uznemirujuceg osecanja, suocavanja sa izazovom nepoznatog koji trazi licni preobrazaj i da vise ne budemo ono sto bili. Ali, isto tako moze da bude dolazak do nevidljive prepreke koju racio ne moze da prodje.

Najveca Tajna, je NAD  vremenska i NAD  prostorna, NAD istorijska i konacno NAD ljudska i nju ne odredjuje “duh vremena”  koji oblikuje razlicite manifestacije prvobitnosti ali i zudnje za povratakom  jednosti. Ovde je rec o  najvisem nivou covekovog samo-ostvarenja  koje pripada  Tradiciji nad tradicijama koja je srz najvisih, univerzalnih principa.

Svako tradicionalno duhovno ucenje koje postoji u ovom nasem svetu  sadrzi u svojim dogmama kljuceve za Univerzalnu  Istinu.  Medjutim, kada tradicija preraste u religiju, ono sto otkljucava , moze i da zakljuca(svojim dogmama).Podseticu, da je Hriscanstvo  kao izraz drevne Mudrosti(Univerzalne Tradicije) bilo nacistija njena manifestacija u prvih cetiri stotine godina svog postojanja.Od trenutka kada ediktom Teodosija I, hriscanstvo postaje  drzavna religija  380. godine nastaje pustošenje biblioteka; zabrana paganskog kulta; rusenje hramova; proganjanje  gnostika, hermetista, astrologa, alhemicara, mistika, i ostalih posvecenih…Tako je  duhovnost postala ideologija kojom se uspostavlja  Evropsko carstvo koje buduci da je proizvod “zapadnjackog uma” ima teznju za razlikovanjem i razdvajanjem. Udaljavanju od sustinske istine doprinelo je I kasnije nastajanje ili odbacivanje  izvesnih kanona (kalendar, ekumenizam, pricest,…)koji kao da su pisani da budu u saglasju sa  drzavnom politikom. Ako se tome doda i namerno skrivanje sustine (ezoterijskog) znanja radi manipulisanja profanim svetom  kao i sirenje egzoterne duhovnosti  koja vlada nad covekovim zivotom tesko da se takva duhovnost moze smatrati  sirenjem bozanske ljubavi (prema bliznjem). Da nije samo sa hriscanstvom slucaj, usmeravanja duhovnih principa i ideja u pravcu suprotnom od  prirodnih zakona duhovnog razvoja i zivota pomenucu i muslimane za koje je nekad “Veliki rat” bio islamski ezotericni izraz covekove borbe, suocavanja sa samim sobom. Medjutim, vremenom, gledano kroz istoriju , ezoterno znacenje “borbe” pretopilo se u svoju suprotnost, u  spoljasnje ratovanje protiv drugih ljudi(nevernika).

Sve ovo prethodno izreceno je sve vise udaljavalo zapadnog coveka od Jedinstvene Istine a samim tim i od najvece Tajne koja je vodila direktno do Nje. Strah “zapadnog uma” od svega sto je drugacije trajao je sve do 18 veka kada Zapad polako poceo da se  okrece prema  istocnim duhovnim znanjima i tradicijama i njihovim ucenjima.  U nekim od (blisko)istocnih i daleko-istocnih tradicija duhovni istrazivaci  otkrivali su “kariku koja je nedostajala” u zapadnoj Gnozi, pre svega u Hindu tantrama, Dzogcen  budizmu i daoizmu. Ove tri (istocne) tradicije sacuvale su od zaborava i prenose zavestanje, znanje o najvecoj tajni, i ono najbitnije,mogucnost njenog direktnog iskustva do koga se ne dolazi  tumacenjem ucenja od strane svestenstva vec kroz licni i individualni pristup  i postupak aspiranta.Ipak, zelim da naglasim, snagama uslovljavanja modernog sveta  nije  ni Orijent uspeo da potpuno odoli.

Treba imati u vidu i cinjenicu da vrednost neke tajne doktrine ne odmeravaju samo kriterijumi  istine, vec i plodovi spoznaja objedinjenih u svesnosti  da se mora drugacije ziveti i da ma koliko Istok bio primamljiv i obecavajuci  zapadnim poklonicima u pogledu covekovog oslobadjanja iz materijalnog ropstva, moci oslobodjenja nisu ni na istoku ni na zapadu vec jedino u nama samima. Ne treba izgubiti iz vida cinjenicu da je Zapad prosao kroz zavrsetak  jos jednog ciklusa te je  time na samom pocetku “novog doba”.  U sadasnjem vremenu, prethodno izreceno imace sudbonosno znacenje za sve  one koji ce biti sposobni za razumevanje najvece Tajne.  Ta  bica koja su nekad bili Cuvari duhovnih energija na popristima   velikih duhovnih borbi u zemaljskoj proslosti svojim radom izazivace kvalitativni preobrazaj u ljudima budeci ih, iz “zemaljskog sna”, izvodeci  nas iz ovog zarobljenickog sveta u kome su coveka zakatancile moderne ideologije, tehnologije i globalizacija, u cilju potpunog  gubitka duhovnog idetiteta.

Zato glavne  smernice u projektu Novog Svetskog Poretka  idu u pravcu naseg udaljavanja  od drevnih znanja, jer u njima su kljucevi razumevanja  prave prirode  ljudskih bica a tako i spoznaje o istinskoj stvarnosti  i prirodi zivota. Za svaki delic istine kojim se (najveca) Tajna razotkriva postoji  delic obmane,neznanja, spekulisanja i neistine. Kada se uputimo ka najvecoj Tajni imajmo na umu reci koje se navodno pripisuju Hasanu I Sabahu da  “ Nista nije Istinito, Sve je Dozvoljeno”. Pravo razumevanje ovih reci  otkriva skriveni  kljuc  paradoksa covekovog postojanja i dozivljaja  stvarnosti. Samo ovladavanjem  dualnim umom dace coveku moc oslobodjenja. Paradoks je kljuc koji otkljucava kapiju izlaska iz dualnog sveta, To je jedini nacin da  se  aspirant ne zarazi devijacijama starog ucenja i lazne istorije.  Kada je rec o najvecoj tajni,na covekovim strastima lezi opasnost ali i najdublji izazov jer one su gorivo,pokretac igranja najvece igre cija pravila se slede u tisini cutanja( Sub Rosa). Suprotno, u (ne) cutanju je nemoc profanih da razotkriju put  u najvecu tajnu. Isto tako u cutanju je i moc sakralnog koja upucene vodi do postignuca koje zadobija samo onaj ko je umro u sebi I cija duhovna krv natapa misticnu ruzu.

U najvecoj Tajni postoje dve odrednice, sadasnja i konacna. Te dve odrednice  predstavljaju nacin izbegavanja zamki proslosti, drugim recima proces oslobodjenja.  Medjutim, sistem tajnog ucenja je kroz vekove, dodavanjem i/ili oduzimanjem od strane onih koji su imali uticaja i krojili sudbinu izvesnih tajnih redova u Evropi izgubio autenticno znanje sredisnje misterije poznate kao  Arcana Arcanorum.Danas,se  o tome sta  predstavlja alhemijski  deo  A.A. pisumnoge  knjige,  govori  se i polemise u  banalnom, svakodnevnom znacenju. Kao da je vrhunac samodokazivanja  postalo  pokazati svoje navodno znanje i upucenost pred profanim auditorijumom. Medjutim,  ne radi se samo o nepristojnosti, nepostovanju drevnog arkanuma, vec o inverziji pravog smisla moralnog i duhovnog usavrsavanja koji se ovim nacinom objavljivanja potpuno gubi, degenerise i odvlaci duhovno bice u jednom drugom pravcu.

Upucenima je poznato da svako krsenje uobicajenog sakralnog reda stvari remeti ocekivani tok predstave. Medjutim, danas ne samo da smo svedoci “ubrzanja vremena” vec se i percepcija realnosti menja I zato nista vise nije onako kako izgleda da jeste.  Da li bi prozimanje profanog I sakralnog moglo da predstavlja jedinstvo razotkrivanja i skrivanja? Mi verujemo da moze. U svetu postoje dve vrste tajne: javna  i sakralna. Obe tajne imaju duboki razlog zasto su takve kakve jesu. I mada  bi se reklo da je sakralno znacajnije od profanog, u stvarnosti nije tako, jer podele postoje samo iz neupucenosti. Cinjenica je da i jedna i druga cesto se prozimaju sa nekim  smislom koji nije vidljiv obicnom coveku. To što postoji neki zaboravljeni skriveni  smisao mozda znaci da uobicajeno tumacenje profanog i sakralnog svedoci o nekom drugom koje je u njima skriveno.Tumacenje ,otkrice koje je uznemirujuce i zato ga skrivamo (ili bi trebalo to da ucinimo).

 I mozda je sama tezina tog potisnutog smisla ono sto me  navodi da kazem  da postoji “Tajna u tajni” i da ozbiljno uzmem u obzir i izgovorim jedno vazno pravilo posvecenih koje mi izlazi pred oci: U cutanju je snaga.  Spoznaja najvece Tajne dolazi kada tragalac prestaje da traga, kada vise ne trazi i ne ide vise nikuda….. I tako  se ponovo vracamo na  dve odrednice, sadasnju i konacnu….

Da bi se javna  tajna pokusala raskrinkati i obezvrediti , potrebno je jos i naglaseno prisustvo u sadasnjosti. Dakle,  preterivanjem  kojim  ce probati “Oni”  kojima je to u interesu da,  ruseci predvidjeni raspored dogadjaja razbiju povratak u prvobitno jedinstvo. Medjutim, u tome  jos uvek, za sada nisu uspeli sto ne znaci da nisu  donekleuspesni u svojoj nameri.

Ipak, sve u ovome svetu ima svoje dve strane i sve sto postoji vidljivo I nevidljivo ima svoje razloge.Kada je rec o sakralnom, ulazak u najvecu Tajnu je cin oslobodjenja od SVIH ogranicenja i normi a to je savremenom coveku veoma tesko da razume jer su ljudi danasnjice, postali robovi navika i uslovljenosti. Njihova energija tako postaje destruktivna zarobljavajuci licnost egoisticnom posesivnoscu i nagonom brzog zadovoljenja licnih potreba,koje idu skoro ako ne i do granica vezanosti za um i telo.

Zato,dusevno stanje ulazeceg u najvecu Tajnu, mora biti osobodjeno svakog osecaja “Ja”, tj. da to JA cinim. Dakle, svest o vlastitom “ja” mora biti oslobodjena paznje na ono sto nase oci vide i um (pre)poznaje. Duhovno Bice mora pratiti energiju  “zivota i smrti” tako da dualnost izmedju polariteta ponovo postane Jedno(jedinstvo). Zivot i smrt postoje i na Zemlji i na Nebu,ni smrt ni zivot nisu oslobodjenje jer spasenja nema sve dok se ne prevazidje iskonska dualnost, dok se ne transcedentira kako Svetlost tako i Tama. U mnostvu onih koji sebe osvescuju samospoznajom, tek neki budu sposobni da razumeju  dublja znacenja i prepoznaju delovanja koja se dogadjaju kako u ovom nasem svetu tako i na drugim nivoima u Univerzumu.

Ostvarenje najvece Tajne prikazano je i misticnom formulom 2=0. Nula je Dao drevnih mudraca dalekog istoka, kabalisticko Ain.Uprosceno,dva je jedinstvo suprotnosti uravnotezenih Nulom koja  je simbol  Praznine, nistavila, od koje se misticni aspekt najvece Tajne sastoji.

Svako ko ima jak poriv da otkriva istinu o sebi treba da je svestan da ne postoje nikakve “nove istine”.Zato se treba oslobadjati od obmana da postoje  nova znanja koja omogucavaju precicu do samoostvarenja.Univerzalni Kljuc je u nama samima. Niko nam ne treba, prodavati maglu, nudeci nam kljuceve iz sopstvene spiritualne manufakture. Sve je u nama, i brava i kljuc.Izadjimo iz iluzije i vratimo se sebi u skladu sa svojom istinskom prirodom.Jer, kako kazu Sufiji,”sve sto dolazi iz Vecnog cezne da se vrati u Njega”.Kljuc najvece Tajne jeste:  Za one koji su “cisti”  SVE JE CISTO.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s