Najveca Tajna

Sta je najveca Tajna?  Svaki verbalni odgovor na ovo pitanje je lazni. Pitanje o tome ce ostati zauvek nepoznanica za sve one koji ne razumeju da spoljasnja  realnost  svakog coveka je putokaz  koji nas usmerava da u sebi pronadjemo odgovor  na pitanje Ko sam ja i sta ja sad treba ovde da uradim? Ocigledno da nismo dosli ovde da bismo samo prosli kroz ovaj  zivot i “izasii” iz njega bez ikakvog razumevanja zasto smo postojali. U tom, danas zaboravljenom značenju, najveca Tajna  nikada nije bila  predmet profanog razmatranja, sta vise cak ne ni za svakog aspiranta na spiritualnoj Stazi : jedino su je  hermeticki majstori  pazljivo negovali i prenosili kako su znali i umeli s obzirom na razne spoljasnje okolnosti  kroz istoriju.

Osnovni principi Vrhovne univerzalne mudrosti su uvek identični. Isto znanje  je bilo predavano od strane velikih inicijata iz svih vremena u svim skolama misterija i ima isti  cilj: ujedinjenje coveka sa Bozanstvom. Danas, kao i milenijumima unazad, oduvek je drevna mudrost prenosena u sakralnom, posvecenom i tajnom obliku. Najveca Tajna Vrhovne mudrosti je umetnost samospoznaje, plod viseg stanja svesti koje uzdize duhovnog umetnika do sjedinjavanja sa svojim delom.  Danas kada se moderna instant duhovnost preko  ezoterije  siri  internetom kao recept za spiritualni razvoj ili  kao podloga za mnoge teorije zavere, svakakve “ velike i male tajne” svakodnevno se obznanjuju.

Ko sebe smatra pravim posvecenikom zna da postoje tajne koje nikada ne bi trebalo da budu povod ispraznim pricama. Ozbiljni  putnik na Stazi, zna da ne treba trcati pred rudu i da razumevanje dolazi sa zreloscu. Daleko je od  mudrosti svako ko  pokusava da predje granicu dozvoljenog pre nego postane spreman. Upuceni kazu da se tako nikako ne ide  prema Velikom Delu vec naprotiv, prema velikoj iluziji-treba imati na umu da, sto smo  blizi najvecoj Tajni to je iskusenje vece. Zato je spas osloniti se na one koji se u to razumeju i postovati savete iskusnijih koji znaju da sve dok nije dozvoljeno, opasno je zaviriti iza vela sto prekriva  ono od cega se zaklanja pogled a ipak se najveca Tajna nagovestava. Ono sto treba da ostane tajna obznanjuje se ipak u potaji i deo po deo  drevnog  znanja poducava  se na odgovarajuce nacine.

Sta  onda moze da se kaze o necemu sto predstavlja tako veliku Tajnu. Pa mozda to, da  najveca   tajna olicava ostvarenje sacinjeno od preobrazaja i transcedentalne spoznaje , a njeno  razotkrivanje  predstavlja zadobijanje najdubljeg principa bozanstvenosti,oslobodjenost od dualnosti, stapanje sa jednosti i rastvaranje u Praznini(ono sto bi tada usledilo bila bi jedna gotovo misticna ekstaza).Pokusati da se shvati, sta dalje treba raditi, kuda dalje ici je potpuno besmisleno.Kada sam jos bio nespreman,pokusao  sam da proniknem u razumevanje najvece Tajne. Medjutim, receno mi je da se ne trudim uzalud  jer nemoguce  je razumeti dok ne postanem SPREMAN da steknem LICNO ISKUSTVO. Po recima jednog starog posvecenika sve sto se moze izreci, je sledeca izjava:   “Tamo sam  gde treba da budem, u Bozanskoj stvarnosti…  u kojoj,kada postanemo Jedno sa prirodnim tokom sustine svoga istinskog bica, vise ne postoji ni ranije ni kasnije, ni pre ili posle, ni hocu ili necu, nema vise zamisljanja ili ocekivanja, nema ispraznih prica i trivijalnih odnosa, nema trenutnih zelja i nezasitih potreba. Najveca tajna je totalna Alhemija, Veliko Delo ‘istinskog Bica”, u kome zivot i smrt, proslost i buducnost, svetlost i tama, ljubav i mrznja,dobro i zlo, musko i zensko, Ja i ne-Ja… ne postoje vise kao suprotnosti koje je  ” neko ili nesto” nekada davno, davno, razdvojio/razdvojilo od nas samih….”

Ono sto na Zapadu nejcesce pokusava da  se predstavi kao “tajno” , “okultno” ili ezotericno znanje je u najboljem slucaju samo odjek  velike Tajne, daleki eho istinskog znanja koji se odbija o zidove nasih samoogranicenja i neznanja. Ipak sve stvari imaju svoje razloge za postojanje. Samim tim i sustina najvece Tajne krije se u prikrivenoj i misticnoj ideji  koja coveka u potrazi za istinom, sustinom i vrhovnom Tajnom,  zarobljenog u svetu materije predstavlja kao istinski slobodno bice.

Ovde cemo staviti zagradu i dati nagovestaj o poreklu najvece Tajne koja predstavlja srediste zapadnih ezoterijskih misterija.  Postoji misljenje da je najveca Tajna(najmisticniji i najmanje razumljiv deo hermetickog nasledja jedne prvobitne Tradicije) prenesena u Evropu sa Bliskog istoka i dalje… iz pravca Indije i dalekog istoka…,od strane posvecenih koji su prenosili tradicionalno znanje o dualnosti  i tako negovali pravu istinu o coveku i svetu u kome postoji umesto izmenjenog i prepravljenog monoteizma .Reference izvesnih tradicionalnih arapskih  izvora nedvosmisleno upucuju na dublju ezotericnu  i misticnu prethodnicu ovog znanja-jednu izgubljenu tradiciju koja upucuje na probudjenje iz zemaljskog sna i oslobodjenje iz materije.

Ezotericne zajednice na Bliskom istoku,pre svega Druzi, Ismaili, Nusairi i Sufisti preneli su drevnu mudrost u Evropu preko njihovih uticaja na Templare. Od ove tri zajednice, Nusairi (Alaviti), koji u profanom svetu, zvanicno istupaju kao Shiitski muslimani (Shia ismaili) se posebno izdvajaju po svom tajnom ucenju koje je kako tvrde upuceni u sustini Gnoza (bāṭin al-bāṭin) abrahamske religije (judaizam, hriscanstvo i islam).  Duhovne vodje  Shia ismaila su  nadahnuti ezotericni ucitelji koji poseduju tajna znanja koja su do njih dosla preko Alije usvojenog sina proroka Muhameda kome je on preneo ezotericne spoznaje. Spolja, Nusairi su propisivali  neudaljavanje od Islama, ali ono se smatralo »paravanom za  pravu veru«. Nusairi su specificni u odnosu na druge  islamske ezotericne redove po tome sto daju primat ezotericnoj praksi(ilm al-bāṭin), i metodi nad znanjem. Kako kazu upuceni, rec je o tri nivoa Gnoze : spoljasnji (zahir); ezotericni (batin) i najvecoj Tajni (batin al-batin) koji se poducavaju, cuvaju i prenose Sub Rosa. Put koji vodi do najvece tajne ima cetiri “kapije” kroz koje se mora proci :  1.Sharia(znanje/put ispravnosti) 2.Tariqa(staza/spiritualna praksa) 3. Haqiqa (spiritualna istina/probudjenost) 4. Marifa (Gnoza direktnog iskustva) Ova cetiri koncepta najvece Tajne su tesko prevodljiva ali krajnje pojednostavljeno  mogu se shvatiti kao spoljasnja stvarnost, unutrasnja stvarnost i direktno iskustvo stvarnosti.

 Sve u svemu  Nusairi su praktikovali duboku misticnu tradiciju koju su templari usvojili i iz njih razvili  tajne rituale.Nakon prividnog unistenja templara duhovna i okultna ucenja  sa Bliskog istoka dalje su nastavila da se prenose ezotericnom revolucijom  koja se sirila putem tajnih redova koji su misteriozno prozeli Evropski  zeitgeist. Medjutim, sistem(i) drevnog znanja je kroz vekove, dodavanjem i/ili oduzimanjem od strane onih koji su imali uticaja i krojili sudbinu izvesnih tajnih redova u Evropi izgubio autenticno znanje Ruze i Krsta, sredisnje misterije poznate kao  najveca Tajna. Danas,se  o tome sta  predstavlja alhemijski  deo  najvece Tajne  pisu se knjige,  govori se i polemise u  banalnom, svakodnevnom znacenju. Kao da je vrhunac samodokazivanja  postalo  pokazati svoje navodno znanje i upucenost pred profanim auditorijumom. Medjutim,  ne radi se samo o nepristojnosti, nepostovanju drevnog arkanuma, vec o inverziji pravog smisla  stvarnog duhovnog usavrsavanja koji se ovim nacinom objavljivanja potpuno gubi.

I mada, svako krsenje uobicajenog sakralnog reda stvari remeti ocekivani tok predstave,  nista nije onako kako izgleda da jeste.  Da li bi prozimanje profanog i sakralnog moglo da predstavlja jedinstvo razotkrivanja i skrivanja? Mi verujemo da moze. U svetu postoje dve vrste tajne: javna  i sakralna. Obe vrste tajne imaju duboki razlog zasto postoje kao takve. I mada  bi se reklo da je sakralno znacajnije od profanog, u stvarnosti nije tako, jer podele postoje samo iz neupucenosti. Javne tajne stvaraju  oni kojima je to u interesu iz samo njima znanih razloga i one su uslovljene od stanja drustvene svesti u datom momentu. Kada je u pitanju “javna tajna”, da bi se pokusala raskrinkati i obezvrediti , potrebno je jos i naglaseno prisustvo u sadasnjosti. Dakle,  preterivanjem  kojim  ce se probati da ruseci predvidjeni raspored dogadjaja razbije se povratak u prvobitno jedinstvo. 

 Sa sakralnom tajnom stvari stoje nesto drugacije  ali cinjenica je da i jedna i druga tajna cesto se prozimaju sa nekim  smislom koji nije vidljiv obicnom coveku. To što postoji neki zaboravljeni skriveni  smisao mozda znaci da uobicajeno tumacenje profanog i sakralnog svedoci o nekom drugom(znanju) koje je u njima skriveno.Tumacenje ,otkrice koje je uznemirujuce i zato ga skrivamo (ili bi trebalo to da ucinimo). I mozda je sama tezina tog potisnutog smisla ono sto me  navodi da kazem “Tajna u tajni” i da ozbiljno uzmem u obzir i izgovorim dva vazna pravila posvecenih. Prvo pravilo kaze,u cutanju je snaga i drugo koje kaze da  najveca Tajna  dolazi kroz spoznaju samog sebe.Kada tragalac prestaje da traga, kada vise ne trazi i ne ide vise nikuda…..tada spoznaje  da je dosao tamo, odakle nikada zapravo nije ni otisao. To je put do i ulaska u  Istinu koja rastvara, sjedinjuje  i razotkriva Misterije Neba i Zemlje. 

Kada je rec o sakralnom, ono predstavlja spoznaju tajni ljudskog bica izvan vidljivog sveta; ulazak u najvecu Tajnu-je cin Bozanske Ljubavi-oslobodjenja od SVIH ogranicenja i normi a to je savremenom coveku veoma tesko da razume jer su ljudi, danasnjice postali robovi navika i uslovljenosti. Njihova energija tako postaje destruktivna zarobljavajuci licnost egoisticnom posesivnoscu i nagonom brzog zadovoljenja licnih potreba,koje idu do granica vezanosti za um i telo. Dusevno stanje ulazeceg u najvecu Tajnu, mora biti osobodjeno svakog osecaja “Ja”, tj. da to JA cinim. Dakle, svest o vlastitom “ja” mora biti oslobodjena paznje na ono sto nase oci vide i um (pre)poznaje. Duhovno Bice mora pratiti energiju  “zivota i smrti” tako da dualnost izmedju polariteta ponovo postane Jedno(jedinstvo). Zivot i smrt postoje i na Zemlji i na Nebu.Smrt nije oslobodjenje niti je zivot spasenje  sve dok se ne prevazidje iskonska dualnost, dok se ne transcedentira kako Svetlost tako i Tama. U mnostvu spiritualnih aspiranata koji sebe osvescuju samospoznajom, tek neki budu sposobni da razumeju  dublja znacenja i prepoznaju delovanja koja se dogadjaju kako u ovom nasem svetu tako i na drugim nivoima u Univerzumu.

Ostvarenje najvece Tajne prikazano je na razne manje vise prikrivene simbolicne  i alegorijske nacine, ali mi cemo  je ovde ukratko izraziti misticnom formulom 2=0.Uprosceno,dva je jedinstvo suprotnosti uravnotezenih Nulom koja  je simbol  Praznine, nistavila, od koje se misticni aspekt najvece Tajne sastoji. Nula je kabalisticko Ain, Dao drevnih mudraca dalekog istoka i kao sto kaze Lao Ce u Dao Te Chingu; Dao koji se moze imenovati, nije Dao.

Svako ko ima jak poriv da otkriva istinu o sebi treba da je svestan da ne postoje nikakve “nove istine”.Zato se treba oslobadjati od obmana da postoje  nova znanja koja omogucavaju precicu do samoostvarenja. Izadjimo iz iluzije i vratimo se sebi u skladu sa svojom istinskom prirodom.Jer, kako kazu Sufiji,”sve sto dolazi iz Vecnog cezne da se vrati u Njega”.

Dakle,srz najvece Tajne koja se prenosi  kroz sve tradicije jeste ; Sve je Jedno, to je kljuc koji nas oslobadja od svake  Ego iluzije, od proslosti i buducnosti, od prostora, materije i energije.Za pravog posvecenika, s obzirom da je njegov zivot  lisen svake veze sa bilo kakvim prolaznim ljudskim vrednostima bitno je ne biti impresioniran prividnom superiornoscu i trijumfom sakralnog nad profanim. Njega, ne pokrecu spoljasnje  okolnosti vec  samo unutrasnja sagledavanja koja ga postavljaju izvan trenutnih svetovnih desavanja. Njega/nju ne sputavaju dogme, kodeksi i forme jer  misija  koju imaju u ovome svetu jeste da se odbaci svako ogranicenje ljudske prirode zato sto imaju vise, transcedentalno znanje. Posmatrajuci svet “ duhovnim ocima”, na njima samima, na njihovoj licnoj odgovornosti  je da odluce sta i kako ce preneti iz sebe ili kroz sebe u spoljasnji svet.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s