Tabu

U zivotu pristupamo vecini stvari ili ih cinimo manje vise kako su nas roditelji, skola,drustvo ucili da treba, da je ispravno. Medjutim, to istovremeno znaci da smo sebe izolovali od mogucnosti za spoznajom vlastitih a ne samo prenesenih standarda i nacela ljudskih vrednosti i mogucnosti (samo) spoznaja.

Pre ili kasnije svaki posveceni aspirant na spiritualnoj stazi suocice se sa jednim ili vise tabua koji vrebaju iz tamne strane naseg bica. Svaki tabu drzi pod kontrolom sputanu i nagomilanu sirovu zivotnu energiju.Buduci da oslobodjenu energiju na pocetku nije lako drzhati pod kontrolom, prva iskustva mogu biti neprijatna ili zatrashujuca za osobe koje imaju naviku da sve stvari drze pod svojom kontrolom.

Krsenje tabua znaci ulazak u novo iskustvo na dubokom unutrashnjem nivou i otkrivanje stvari kojih do tada nismo bili svesni.

Medjutim, to je upravo ono sto covekovu “tamnu stranu” cini tako tesko spoznatljivom i dostupnom zato sto se vecina ljudi podsvesno opire svakoj promeni pravca kojim se krece njihov zhivot iskomplikovan i opterecen svakakvim navikama i zabludama.

Na povrsnom, spoljasnjem nivou okidaci za takva iskustva su po pravilu povezani sa svim shto je drushtveno neprihvatljivo po civilizacijskim normama. Najblaze recheno prevazilazi pravila lepog ponashanja.

Usuditi se da se razotkriju vlastiti tabui predstavlja skok u jedno novo iskustvo koje dovodi u znak pitanja sve sto smo bili, sve u sto smo vjerovali….

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s