Put ka samome Sebi

Iskreno recheno ne bih se usudio da kazhem koji je put najbolji, a pogotovo da tvrdim da postoji “najbolji put”. Ono shto mogu da kazhem jeste da nasha ubedjenja biraju unutrashnju stazu. Imaj na umu da svi putevi samospoznaje izviru iz iste Vechne Istine, i svi putevi vode do te iste i jedine Istine.
Postoje mnogi putevi, u srzhi oni medjusobno nisu toliko razlichiti koliko ih razlichitim chine nashe vlastita tumachenja i stavovi u vezi nashih spiritualnih interesovanja, u vezi kako treba tragati za samim sobom i naravno u vezi toga kako treba zhiveti.
Zapitaj sebe koliko si spreman da se odreknesh svoga vlastitog gledishta i da prihvatish ono koje je ispravno. Mozhda je najbolji put za bilo koga onaj na kome usvajash ono shta je ispravno. Ako sledish odredjeni put ka sebi, to je svakako veoma dobro zhivotno opredelenje za tebe, ali eto ti se ipak s’ vremena na vreme upitash da li je put koji sledish ispravan u toj meri da je najbolji(za tebe).
Nekada kada sam tek pocheo da shvatam zaista shta predstavlja unutrashnja staza i spiritualni razvoj, prolazio sam kroz faze svog tragalashtva pokushavajuci da pronadjem “najbolji put” ka samome sebi. Neki uchitelji tvrde da su oni predstavnici tog najboljeg puta, a da su ostali putevi, uchenja manje vredni ili chak pogreshni.
Za mene su takve tvrdnje bile neprihvatljive, jer sam oduvek u sebi nosio (ne)jasno znanje da su svi putevi samospoznaje nastali iz iste Vechne Istine. Ovo sam godinama i potvrdjivao u svojim putovanjima po svetu i susretu sa zapadnim i istochnim tradicijama. Sva ona imaju svoj specifichan oblik upucivanja u Vechnu Istinu tako da u susretu sa njima dobijao sam spoznaje odredjene vrste. Sva tzv. tajna ucenja imaju svoje kodekse, uchenja i prakse, medjutim, kada se (u svom lichnom razvoju i putovanju ka krajnjem cilju) svest tragaoca rashiri preko granice lichnosti, uvidi i spoznaje koja slede otkrivaju da zapravo razlike postoje mnogo vishe u chovekovom pristupu, tj. u glavama ljudi, nego izmedju samih tradicija.
Svi putevi su ispravni, nema najboljeg-stvar je samo u tome da li chinimo svesno svoje napredovanje ili ne . Ne postoji moja ili tvoja istina. Postoji samo jedna apsolutna Istina a razlika izmedju puteva koja nam se chini da postoji dolazi otud, shto svako od nas polazi ka samome sebi s razlichitog mesta i “nivoa” svesnosti. Sve se vrti oko toga da zavisno od toga odakle zapochinjemo svoje traganje svakom od nas ce trebati odredjeno vreme napredovanja do izvesne tachke u svom unutrashnjem/spiritualnom putovanju. Kada se ta izvesna tachka dostigne prestajemo da budemo toliko raznoliki u nashoj ljudskoj prirodi koja je do te tachke bila uglavnom usmerena ka spolja.
Sveta geometrija piramide ukazuje da je Tajna nedokuchiva za svakoga ko se nalazi u njenom podnozhju/bazi. Zato, moramo imati unutrasnju kondiciju da bismo se uspeli do vrha jer se misterija razotkriva jedino tamo gde se svi putevi sastaju. Zato na mestu odakle pochinjemo svoje traganje ne mozhe se videti da postoji samo jedna Istina, i da svi putevi vode toj jedinoj Istini.
Ne postoji odgovor na pitanje ; Koji je put najbolji?
Potrebno je samo da odgovorno, bez samoobmanjivanja sledimo svoj sopstveni put.
Koji je to put, to je na svakome da sam otkrije..
Savet koji ja mogu da dam jeste : Odaberi put koji ti najvishe odgovara i sledi ga celim srcem, u suprotnom nikud neces stici jer se ne mozhe slediti vishe puteva istovremeno. Nije vazhno da li put koji sledish pripada istochnoj ili zapadnoj tradiciji, svaki put samospoznaje je podjednako vredan i efikasan sve dok idesh njim celim svojim bicem-to je sva istina. Ono shto treba da radish je da si iznutra potpuno predan i nije vazhno koja su tvoja verovanja-vazhna su tvoja dela u zhivotu i naravno rad na sebi.
Svaki put je dobar i podjednako pravi, a najbolji je onaj, za koji da bi ga sledio nije potrebno da se odreknesh sveta da bi postao probudjen. Iskren pristup je sve shto je potrebno. Ako si iskren, to znachi da cesh poshtovati svaki drugi(tudji) put. Ovde postoji jedan problem sa kojim sam se susretao kod osoba koje su predane, one jednostavno ne vole da im se kazhe kako su svi spiritualni putevi podjednako dobri jer bi im to umanjilo entuzijazam koji im daje snagu da ga odrzhavaju.
Biti svestan i budan to je istinsko putovanje kroz zivot. Kroz takvo traganje se pronalazi odgovor da je pravi put ka samome sebi jedino onaj koji vodi kroz tebe !.
Zato je svaki put dobar i podjednako pravi, a najbolji je onaj, za koji da bi ga sledio nije potrebno da se odreknesh bilo cega….

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s